Erasmus+ v Maďarsku

Na přelomu března a dubna vyrazili naši studenti na poslední mobilitu v rámci projektu Zlatý trojúhelník renesance: Beatrice Neapolská, Matyáš Korvín a Vladislav II. Jagellonský. Cílovou destinací se stala Budapešť, která byla úzce spjatá se všemi třemi hlavními osobnostmi projektu.

Během svého pobytu v Budapešti se naši studenti seznámili s partnerskou školou a měli opět příležitost se vidět se svými přáteli z Maďarska, Itálie a Polska. Zároveň se prostřednictvím prezentací dověděli více o osobě Matyáše Korvína. 

Další významnou součástí programu bylo poznání úchvatných míst v Budapešti, nechyběl tedy vrch Gellért s úžasným výhledem na celou Budapešť, areál Budínského hradu, kudy doslova kráčela historie a kde studenti navštívili knihovnu, kde si mohli prohlédnout a dokonce i prolistovat vzácné knihy z doby Matyáše Korvína. Nechyběla samozřejmě ani známá Rybářská bašta nebo prohlídka budovy Parlamentu na břehu Dunaje. 

Součástí programu byla rovněž návštěva Muzea umění, kde byl pro studenty připraven program v mezinárodních týmech, který se zaměřoval na období renesance. Další zastávkou bylo například také čerstvě otevřené Muzeum hudby, kde na studenty čekal jedinečný zážitek během neobvyklé 3D projekce. 

Na závěr společně stráveného týdne připadla exkurze do Székesfehérváru, kde byl původně pochován Vladislav II. Jagellonský. Během dne se studenti podívali rovněž ke břehům známého maďarského moře, tedy k jezeru Balaton. Nechyběla ani návštěva vesničky Tihany, odkud je nádherný výhled na Balaton.

Tentokrát bylo loučení našich studentů se svými kamarády těžší než u předchozích mobilit, neboť se jednalo o závěrečné setkání všech partnerů během tohoto projektu. Všem ale zůstanou nezapomenutelné společné zážitky a také společná přátelství, která se naše škola snaží i mimo program Erasmus nadále rozvíjet například během předvánoční návštěvy Krakova.