ŠPANĚLSKO 2022 – PUTOVÁNÍ KATALÁNSKEM, ARAGONEM A NAVARROU, TŘEMI HISTORICKÝMI KŘESŤANSKÝMI KRÁLOVSTVÍMI

Ve dnech 18. 9. – 1. 10. 2022 se studenti našeho gymnázia zúčastnili vzdělávacího a poznávacího zájezdu do Španělska. Na této cestě je doprovázela skupina studentů z olomouckého Slovanského gymnázia a z gymnázia v Šumperku. Přikládáme zážitky studentů 3.B našeho gymnázia:

Po dvou letech nekonečných karantén se nám konečně poštěstilo vydat se na dlouho očekávanou exkurzi do Španělska. Naše cesta začala v neděli ráno poté, co jsme se rozloučili s milovanými rodiči – ukápla i nějaká ta slzička, zejména ze strany maminek. Po dlouhé a namáhavé cestě Německem, Rakouskem, Švýcarskem a Francií jsme konečně překročili hranice Španělska. Nadšení jsme všichni pozorovali cestu k našemu prvnímu ubytování v katalánském městě Vic. Po rychlém vybalení jsme vyrazili objevovat krásy města – vše nám přišlo zajímavé a kouzelné. Následující dny jsme navštívili Gironu, kde jsme si prohlédli arabské lázně a muzeum Salvadora Dalího, smočili jsme si nohy ve Středozemním moři v Cadaqués, projeli jsme se lodí po nejdelší španělské řece Ebro, navštívili jsme největší katalánské jezero Banyoles, poznali jsme římskou a řeckou kulturu v Ampurias a mnoho dalších zajímavých míst. Celým putováním nás provázelo vyprávění pana učitele Kašpíra, z kterého jsme si hodně odnesli, především z oblasti historie.

Sitges

Následoval přejezd přes katalánské a aragonské Pyreneje směrem k dalšímu ubytování v aragonském městě Jaca. Navštívili jsme hlavní města Aragonu a Navarry – Zaragozu a Pamplonu. V Pamploně jsme měli dokonce možnost účastnit se tradiční španělské mše, která byla v mnohém jiná než u nás, ale vůbec ne méně zajímavá. Mimo objevování kulturních a historických tajemství jsme se vydali i do hor. V Pyrenejích jsme si udělali krásné procházky a pokochali se okolní krajinou. Poslední den jsme strávili v Barceloně – hlavním městě Katalánska. Zde jsme část dne strávili prohlídkou slavné katedrály Sagrada Familia a dalších děl architekta Gaudího. Ve večerních hodinách jsme se naposledy rozloučili se Španělskem a vydali se na cestu domů.

V sobotu 1. 10. v odpoledních hodinách jsme všichni unavení, ale šťastní přejeli hranice České republiky. Hned na první benzínové pumpě v Rozvadově nás udivily české nápisy a lidé, kteří mluvili srozumitelným jazykem. Večer jsme se rozloučili s našimi novými přáteli ze Šumperka a konečně jsme i my dorazili domů. Exkurzi jsme si velice užili, poznali jsme nové věci, seznámili se se španělskou kulturou a především si udělali nové přátele. Byl to nezapomenutelný zážitek a jestli bude ještě možnost, tak jistě vyrazíme znovu.

Skupinovka v Tarragoně
Taüll, Pyreneje